Het ziet er rooskleurig uit voor veel scholen in Nederland nu de NPO-gelden verlengd zijn, en de lockdowns voorbij. Omdat we recentelijk lazen dat NPO verlenging kreeg vanwege het lerarentekort, waren wij benieuwd: waar wil jullie school de komende schooljaren nog op inzetten met het NPO? Dat lees je in deze blog, evenals de mogelijkheden die er zijn qua ondersteuning.
Eens per maand deelt oprichter Roi Rigler een poll met zijn netwerk om data te verzamelen over onderwijsinstellingen. Deze keer dook hij in de inzet van het NPO voor scholen: waar willen jullie nog op inzetten? En hoe kunnen wij, als ABCopschool, je daar eventueel bij ondersteunen? Dat lees je in deze blog.
Waar wil jullie school de komende schooljaren nog op inzetten vanuit het NPO?
In de zeven dagen dat de poll online stond, behaalde deze 33 stemmen. Uit deze poll bleek dat het merendeel van de scholen, zo’n 55% wil gaan inzetten op extra handjes in de klas. Extra bijlessen of remedial teaching behaalden een tweede plek met 27% van de stemmen. En professionalisering van het personeel behaalde het kleinste aandeel, namelijk 15% van de stemmen.
Dat extra handjes in de klas als winnaar uit de poll komt, verbaast ons niet. Net als iedere andere sector, kampt het onderwijs met een tekort aan personeel. Juist om die reden, het lerarentekort, is het NPO überhaupt verlengd. Als school kun je natuurlijk zelf aan de slag om dit tekort op te vangen, bijvoorbeeld door zelf werving en selectie in het onderwijs te doen. Maar veel scholen hebben ook hier de capaciteit niet voor, en zoeken toch een manier om alsnog sterk personeel aan te trekken. Financieel gezien kan hier het NPO in elk geval goed voor worden ingezet.
Meer lezen? In dit artikel bespreken we onze tips voor werving & selectie en vind je onze gratis gids.
Dat het onderwijs de afgelopen twee jaar te lijden heeft gehad onder de lockdowns is intussen geen verrassing meer. Dat ‘extra bijlessen en remedial teaching’ daarom als tweede winnaar uit de poll komt, verrast ons evenmin. Scholen willen immers de onderwijskwaliteit kunnen bieden die ze gewend zijn, en leerlingen eventuele achterstanden laten inhalen. Het is een zeer goed teken dat het aantal scholen dat hierop inzet groot is. Met die middelen kunnen leraren hun leerlingen helpen de eindstreep te halen, wat zeker de komende maanden voor de zomervakantie nog erg nodig zal zijn.
Meer weten over remedial teaching? Lees hoe je jouw leerlingen in de klas er nog beter mee kunt ondersteunen
De middelen zijn er, hoe zet je ze in?
Veel scholen kennen het bestaan van het NPO, maar komen er door tijdnood niet aan toe om de gelden in te zetten. Om er toch slim gebruik van te maken, kun je een derde partij aanhaken die jullie helpt je plannen te realiseren. Wat kun je dan doen om optimaal voorbereid te zijn? Neem deze vier stappen:
Stap 1: Begin met een plan
Zoals we kunnen zien, weten veel scholen al in welke richting ze moeten zoeken om meer uit hun onderwijs te halen. Dat is in elk geval al een goed begin! Wil je daarmee optimale inzet van het programma kunnen realiseren voor jouw school? Zorg dan dat je jouw wensen, behoefte en plan uitschrijft. Hoe scherper jij hebt wat je nodig hebt, hoe makkelijker het voor een derde partij is om je te helpen met de juiste oplossingen.
Stap 2: Benader de gewenste onderwijsondersteuning
Leg jouw hulpvraag vervolgens voor aan de partij die jij in je hoofd hebt. Is zo’n partij gespecialiseerd? Dan helpt deze jouw vraag nog scherper te stellen, passend bij het NPO, en denken ze mee over wat de beste oplossing zou kunnen zijn voor jouw team. Op het moment dat jullie de laserfocus hebben aangebracht in je plan, kan de partij gaan zoeken naar geschikte ondersteuning.
Stap 3: Keuze uit kandidaten maken
Als je partij je helpt met het vinden van ondersteuning, zullen ze een aantal kandidaten aan je voorstellen. Jij kan uit die lijst kiezen met wie jij een gesprek wilt hebben voor bij jou op school. Je houdt zo continu de regie in handen, maar hebt wel de juiste ondersteuning om op korte termijn je plannen te realiseren.
Stap 4: Match & Hire
Heb je jouw match gevonden? Dan kun jij hem of haar in dienst nemen via je tussenpartij! Die zal je helpen bij het realiseren van het aannemen via de NPO-gelden. Het voordeel van aannemen via een tussenpartij is dat zij je ook helpen bij het onboarden, bijsturen en evalueren van je nieuwe medewerker. Zo kost het je geen extra resources, maar ben je dubbel geholpen op kandidaat en HR-niveau.
Conclusie
Uit onze poll bleek dat veel scholen nog willen inzetten op NPO-gelden, en dan het vaakst op extra personeel. Toch kan het lerarentekort ervoor zorgen dat het lastig wordt om dat extra personeel te vinden. Daarom raden wij aan een derde partij in overweging te nemen die je kan helpen jouw plannen te realiseren en zo je onderwijskwaliteit te verbeteren.
Wil jij dit realiseren voor jouw leerlingen? Bekijk dan de mogelijkheden met het NPO, of vraag ons om advies voor een passende oplossing bij jullie op school. Onze adviseurs denken graag met jullie mee.
Neem vrijblijvend contact op door te bellen naar onze expert Roi Rigler – +31 (0)6-18906393 of stuur ons een bericht en ontvang binnen 24 uur de informatie!