1. NPO gelden onderwijs

NPO-gelden onderwijs: zo zet je ze in

De afgelopen twee jaar stonden in het teken van corona: een enorme uitdaging voor scholen, onderwijzers en leerlingen. Prestaties lijden onder het immer groter wordende lerarentekort, dat tijdens corona alleen maar verergerd is. Tegelijkertijd loopt de werkdruk op en komen de kwaliteit en continuïteit van het onderwijs in gevaar. Daarom heeft de overheid het Nationaal Programma Onderwijs in het leven geroepen. Op deze pagina kom je alles te weten over het programma en hoe je de NPO-gelden onderwijs in kunt zetten voor jouw school.

Wat is het Nationaal Programma Onderwijs?

De coronacrisis heeft de onderwijssector hard geraakt. Leerlingen hebben soms cognitief en/of sociaal-emotioneel een deuk opgelopen. Docenten zien de werkdruk verder toenemen en kunnen niet altijd passend onderwijs bieden voor iedere leerling. Om die leervertragingen in te halen, het sociale contact te ondersteunen en het onderwijs voor alle partijen te verbeteren, heeft de overheid het Nationaal Programma Onderwijs in het leven geroepen. Hiervoor is in totaal €8,5 miljard beschikbaar gesteld.

Het NPO ondersteunt samengevat:

1. Leerlingen en studenten in sociaal isolement of met leerachterstand
  2. Docenten en andere medewerkers in het onderwijs met hoge werkdruk

Onderwijsinstellingen kunnen de komende drie schooljaren (tot en met schooljaar 2024-2025) de NPO-gelden investeren in de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van leerlingen en in het inhalen van coronavertragingen. Om gebruik te maken van het programma, dienen scholen een scan te maken van de huidige situatie en vanaf daar doelen te formuleren die ze willen behalen voor hun school. Dat kunnen zij doen met een van de opties van de menukaart van kansrijke interventies.

Wat is de menukaart van kansrijke interventies?

Op de menukaart zijn verschillende interventies te vinden die toegepast kunnen worden om doelen te behalen. De menukaart Nationaal Programma Onderwijs is onderverdeeld in verschillende doelgebieden en bijpassende interventies. Stuk voor stuk zijn de interventies bedoeld om het onderwijs te verbeteren, de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling een boost te geven of inzet van personeel te ondersteunen.

Interventies met NPO-gelden onderwijs

Concreet zijn er twee gebieden waarop je het onderwijs
bij jou op school kunt verbeteren:

1. Extra personeelsinzet

Is jouw doel de werkdruk te verlagen en de kwaliteit te verhogen? Dan is daar extra personeel voor nodig. Dat kun je regelen met het NPO-geld, van extra onderwijsondersteuners en -assistenten tot aan extra docenten.

2. Begeleidingstrajecten op maat

Leerlingen ondersteunen in hun sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling en prestaties verbeteren? Het NPO-geld kan ook ingezet worden om begeleidingstrajecten op maat in te vullen. Denk aan instructie in kleine groepjes of individuele begeleiding.

Meer weten? Vraag vrijblijvend ons informatiepakket aan!

ABCopschool ondersteunt je graag met het nationaal programma onderwijs door middel van:

Personeelsinzet

Op korte termijn extra ondersteuning inschakelen voor jouw team? ABCopschool kan je al binnen een week voorstellen aan geschikte kandidaten voor openstaande vacatures. Geef je wensen en behoeftes door, laat ons de voorselectie maken en kies jullie match uit ons landelijk docentennetwerk. Meer weten? Vraag gratis meer informatie aan.

Begeleidingstrajecten op maat

Instructie in kleine groepjes aanbieden op school, zodat leerlingen kunnen groeien ten opzichte van zichzelf? Veel scholen kiezen vanuit het NPO voor deze interventie. De begeleiding wordt onder- of na schooltijd aangeboden. Dit is mogelijk voor alle groepen en in alle vakken. De leerwinst betreft ten minste 4 maanden en de investering is relatief laag.

Waarom ABCopschool?

Of je nu op zoek bent extra personeel of extra ondersteuning, ABCopschool ondersteunt jouw school om de NPO-gelden effectief in te zetten. Bovendien zorgen onze oplossingen voor een verlaagde werkdruk. Verder staat ABCopschool bekend om:

Snelle oplossingen

Binnen 2 weken al ondersteuning op school.

Maatwerk

Of het nu gaat om 10 tot 100 leerlingen of enkele tot meerdere scholen.

Duurzame samenwerking

Welk vraagstuk ook speelt, als vaste partner denken we mee over de beste oplossing.

Staffelkorting

Meld je meerdere scholen onder één stichting aan, dan profiteer je van onze staffelkorting.

Zij gingen je voor:

De Catamaran (AMOS)
Vivere, your school of life
Kamerlingh Onnes

ABCopschool en NPO-gelden onderwijs

Met de NPO-gelden kun jij je leerlingen voorzien van passend onderwijs. Zo kunnen leerlingen een persoonlijke groei doormaken op een plezierige manier en met oog op de brede ontwikkeling. Wil je jouw leerlingen ook die kans bieden met de NPO-gelden en kun je ondersteuning gebruiken bij de beste keuze voor jouw school? ABCopschool denkt graag met je mee over de mogelijkheden. Neem contact op of vraag gratis meer informatie aan.