Afgelopen vrijdag maakte onderwijsminister Wiersma bekend dat het Nationaal Programma Onderwijs met twee jaar wordt verlengd. De minister erkende dat de looptijd van het NPO te kort was en geeft scholen nu de kans de ondersteuning alsnog in te zetten in de komende twee jaar. Er zullen geen extra middelen beschikbaar zijn, maar wel meer tijd om bestaande middelen in te zetten. Ontdek in dit nieuwsbericht vier tips voor hoe jouw school alsnog kan profiteren van het NPO nu de NPO gelden onderwijs verlengd zijn.

Wat verandert er? 

Het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) is een (niet-structureel) investeringsprogramma van het kabinet om de gevolgen van de coronacrisis voor leerlingen op te vangen. Het programma werd vorig jaar al geïntroduceerd, maar omdat veel scholen door de crisis met personeelstekorten kampten, kwamen zij niet toe aan het uitvoeren van hun NPO-plannen. Vaak moesten zij zelfs harder werken om nieuwe achterstanden te voorkomen, aldus de PO-raad. Om die reden heeft het kabinet besloten drie wijzigingen door te voeren in het NPO: 

  • Looptijd zal verlengd worden met twee schooljaren: interventies kunnen tot en met 2025 ingezet worden om leerachterstanden tegen te gaan
  • Verdeling van middelen wordt aangepast: het voortgezet onderwijs ontvangt vanaf volgend schooljaar meer geld per leerling
  • Toekomst: de regering wil structureel investeren in goede leraren en schoolleiders en komt daarom met een Masterplan basisvaardigheden met structurele investeringen. In dit Masterplan zullen soortgelijke interventies te vinden zijn als in het NPO zijn opgenomen

Wat kun je de komende tijd verwachten?

Voor nu is het plan verlengd met twee jaar, wat onder andere inhoudt dat er meer tijd is om de verschillende interventies toe te passen op scholen. In het voorjaar zal duidelijk worden welk bedrag iedere school precies krijgt om leerachterstanden weg te werken. In de loop van het jaar zal ook meer zicht komen op het masterplan, wat uit het NPO zal voortvloeien. 

 

Wat betekent dit voor jouw school?

Mocht jouw school nog geen gebruik hebben gemaakt van het NPO, dan is dit het moment. Vanuit ABCopschool geven we je graag vier tips hoe je vandaag nog een begin kunt maken om te profiteren van dit programma: 

  1. Breng in kaart waar de behoefte ligt van jouw school 
  2. Bekijk welke interventies het beste passen bij de behoefte
  3. Zoek een partner die jullie kan helpen met een oplossing op maat
  4. Wacht niet te lang

 

Tip 1: behoefte in kaart brengen 

Wil je het NPO zo effectief mogelijk inzetten, zorg dan dat je weet waar de behoefte ligt bij jullie op school. Hebben jullie echt extra personeel nodig? Of hebben jullie juist behoefte aan specifieke ondersteuning, bijvoorbeeld om examenleerlingen een duwtje in de goede richting te geven voor hun eindexamens 2022? 

Het kan namelijk zo zijn dat jouw docententeam groot genoeg is, maar dat jullie te maken hebben gehad met veel uitval door ziekte. In dat geval is tijdelijke ondersteuning of bijles een relevantere oplossing, dan inzet van nieuwe docenten. 

Breng die behoefte in kaart, voordat je verder gaat kijken welke interventies het beste bij jouw school passen. Zo weet je zeker dat je het budget zo effectief mogelijk inzet voor jouw leerlingen. 

 

Tip 2: bekijk welke interventies het beste passen bij jullie behoefte

Er is ontzettend veel mogelijk vanuit het Nationaal Programma Onderwijs. Voordat je jouw plan indient en subsidie aanvraagt, is het daarom aan te raden goed de interventies door te nemen. Heb je daarvoor de behoefte van jouw school in kaart gebracht, dan zal het een stuk makkelijker zijn de juiste interventies hierbij te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van meer onderwijs, zoals lente- of zomerscholing, of aan effectievere inzet van onderwijs om kennis bij te spijkeren, zoals met een-op-een-begeleiding. Hoe beter je dit in kaart brengt voor jouw leerlingen, hoe effectiever de interventies zullen zijn. 

 

Tip 3: zoek een partner die jullie kan helpen met een oplossing op maat

Uit de verlenging van het NPO werd al duidelijk dat het probleem bij de meeste scholen ligt bij het lerarentekort. Het gevolg daarvan is dat veel scholen helemaal geen tijd hebben om een gestructureerd plan te maken voor de inzet van NPO-gelden. Daarom raden we aan een gespecialiseerde partner te zoeken die een plan op maat voor jullie kan maken.

Vaak kunnen deze partners de uiteindelijke inzet van personeel en ondersteuning op zich nemen, zodat je niet alleen de subsidies krijgt, maar ook de mensen die de leerachterstanden daadwerkelijk wegwerken voor jouw school. Zo bespaar je tijd, en krijg je de oplossing die het beste bij jouw school past.

 

Tip 4: wacht niet te lang 

Met de eindexamens over enkele maanden, maar ook met de opgelopen achterstand van de afgelopen twee jaar, is dit het moment om je leerlingen en leraren te voorzien van extra ondersteuning. Wacht daarom niet te lang met het maken van het plan of het inschakelen van een goede partner. 

Een partner kan al op korte termijn een oplossing bieden voor de handjes of de ondersteuning die bij jullie nu ontbreekt. Zo kunnen jouw leraren weer op adem komen en je leerlingen aan de slag met het wegwerken van hun leerachterstand. En dat zal alleen maar zorgen voor betere resultaten voor jouw school. 

 

Conclusie

Alleen maar goed nieuws dus, want het Nationaal Programma Onderwijs wordt met twee jaar verlengd. Zorg er met onze vier tips voor dat je op korte termijn nog effectief de NPO-gelden inzet om de juiste interventies te gebruiken voor jouw school. Meer weten over hoe je NPO-gelden effectief kun inzetten? Ontdek het op onze pagina over NPO-gelden onderwijs. 

 

Laat ons je helpen! 

Bij ABCopschool zijn wij gespecialiseerd in het bieden van ondersteuning op basis van het NPO. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw school? Neem vrijblijvend contact op door te bellen naar onze expert Roi Rigler – +31 (0)6-18906393 of stuur ons een bericht en ontvang binnen 24 uur de informatie!