Met nog enkele maanden te gaan voor het nieuwe schooljaar, maken veel schooldirecteuren op dit moment de balans op: hoe gaan we de nieuwe klassen indelen? Welke docenten komen voor welke groepen te staan? En is ons docententeam op dit moment nog wel compleet? Voor veel scholen zal zeker die laatste vraag urgentie oproepen. Want met het huidige lerarentekort lijkt het haast onmogelijk om de behoefte op te vangen. Daarom deze keer een artikel over hoe jij zelf succesvol werving & selectie in het onderwijs kunt toepassen!

 

Het lerarentekort heeft rechtstreeks effect op bijna iedere school. De onderwijscontinuïteit en -kwaliteit kunnen immers niet meer geborgd worden. En valt er een keer een leraar uit, dan is dat meteen een grote zorg. Een van de oplossingen voor zo’n vraagstuk is een school recruiter. Maar als je ook moeite hebt die te vinden, dan is het tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken voor de eigen werving en selectie. 

Tips voor werving & selectie in het onderwijs 

In deze blog vind je verschillende tips voor werving en selectie in het onderwijs én een download voor praktische tips bij een lerarentekort. Op die manier kun je zelf jouw volgende stap zetten in het vinden van nieuw personeel voor bij jullie op school. 

Tip 1: Laat weten dat je op zoek bent 

Hoe meer mensen weten dat je een openstaande vacature hebt, hoe meer kandidaten zich aanmelden. Vertel daarom aan zoveel mogelijk mensen dat je op zoek bent. Zet je eigen netwerk in, zeg het tegen je buren en vraag je familie of zij nog iemand kennen. Vergeet ook niet de social mediakanalen in te zetten, of gebruik de maandelijkse nieuwsbrief. Hoe meer kanalen je inzet, des te meer kans je hebt op het vinden van de juiste kandidaat. 

Tip 2: Ga altijd voor goed!

Als je eenmaal een sollicitatie van een kandidaat binnenkrijgt, dan kan het verleidelijk zijn om de eerste de beste aan te nemen. Maar weersta die verleiding. 

Zelfs al heb je heel weinig sollicitaties, ga niet voor een kandidaat die een ‘voldoende’ scoort, maar geen ‘goed’. Het succes van je leerlingen, het werkende leven van je collega’s en het geluk van iedereen bij jou op school hangt geheel samen met een hecht en ijzersterk team. 

Neem je de verkeerde kandidaat aan, dan kan dit het werk verstoren en een hele hoop problemen veroorzaken. Ga daarom niet voor voldoende, maar kies alleen kandidaten uit die echt binnen het plaatje passen. 

Werving en selectie in het onderwijs | ABCopschool

 Tip 3: Loof een recruitment bonus uit

Zit je echt omhoog en komt er maar niemand binnen? Overweeg dan eens een recruitmentbonus. Leraren kennen leraren. Jij kent leraren. Misschien heb je leraren in je familie, of ben je zelfs getrouwd met een onderwijzer. Dat geldt natuurlijk ook voor jouw teamleden.

Overweeg een kleine bonus, bijvoorbeeld een boekenbon of een Bol.com-bon van €50, en zet het netwerk van jouw teamleden in. Zo maak je het net even aantrekkelijker en meer top-of-mind voor je collega’s om iemand te vinden die voldoet aan de wensen van jouw school.  

Tip 4: Gebruik gratis vacaturesites 

Vergeet bij het bekendmaken van je openstaande functie en na het schrijven van je vacaturetekst de gratis vacaturesites niet. Dit zijn jobboards waarop je gratis je vacature onder een groter publiek bekend kunt maken. 

Denk bijvoorbeeld aan Indeed.nl: de meestbezochte vacaturesite ter wereld met gratis (en eventueel ook gesponsorde) vacatureplaatsingen. Plaats hierop je vacaturetekst en contactgegevens en laat je verrassen door wat er binnen komt. 

Of kijk eens op LinkedIn waarop je ook gratis vacatures kunt plaatsen en duizenden leraren kunt bereiken. Dit is meteen een makkelijke manier om jouw lerarenteam de vacature te laten delen.  

Heb je weleens aan vacaturewebsites van universiteiten en hogescholen gedacht? Ook daar kun je vaak gratis je vacature plaatsen om pas-afgestudeerde studenten te bereiken. De vacaturesites zijn meestal via de hoofdwebsite van de hogeschool of universiteit te bereiken. 

Tip 5: Maak je sollicitatieproces transparant

Geen enkele sollicitant houdt van verrassingen. Vermeld daarom in je vacaturetekst wat een sollicitant kan verwachten wanneer hij of zij heeft gereageerd. Doe je bijvoorbeeld eerst een voorselectie door te videobellen, of worden kandidaten meteen uitgenodigd op gesprek? Reageer je op alle sollicitaties en zo ja, binnen hoeveel dagen verwacht je te reageren? En uit hoeveel rondes bestaat je sollicitatieproces? 

Werving en selectie op scholen | ABCopschool

Door alle stappen duidelijk te vermelden in je tekst, weet iedereen wat er verwacht kan worden. Het geeft daarbij meteen een goed georganiseerd beeld van jouw school. Die eerste indruk kan meteen wonderen doen, en dat heb je nodig. De kritische sollicitant heeft deze dagen veel te kiezen, dus je wilt er meteen uitspringen als je de kans hebt. 

Tip 6: Retentie

Geen betere reclame dan de positieve ervaringen van je eigen team. Zorg daarom zeker dat je jouw team blij houdt. Werving en selectie is uiteindelijk tijdrovend en lastig, en als je het uitbesteedt aan de verkeerde partner kan het ook nog eens erg duur zijn. Wees daarom flexibel naar je team, zorg dat teamleden hecht met elkaar kunnen worden en bied een goede balans aan tussen werk en privé. Retentie is effectiever dan welke recruitment dan ook.

Tip 7: Maandelijkse HR-meetings

Laat ook je bestuur regelmatig bij elkaar komen om personeelskwesties te bespreken. Op die manier sta je er niet alleen voor, en houd je alle neuzen dezelfde kant op als het gaat om het aannemen van nieuw personeel. Uiteindelijk is het aannemen en inwerken van een nieuw teamlid ook een team-effort, dus hoe meer jullie dezelfde taal spreken, hoe makkelijker het is om een succesvolle hire te realiseren.

Meer tips? 

In onze gids met praktische tips voor jouw lerarentekort vind je meer cruciale stappen om op korte termijn extra ondersteuning te vinden voor jouw team.

Download onze wervingstips

Vul je naam en e-mailadres in en download gratis onze tips voor werving en selectie in het onderwijs!

    Benieuwd naar de andere opties voor jouw school? 

    Weet je nog niet helemaal zeker waar de behoefte ligt voor jouw school? ABCopschool denkt graag met je mee over de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact op door te bellen naar onze expert Roi Rigler – +31 (0)6-18906393 of stuur ons een bericht en ontvang binnen 24 uur de informatie!