De eindexamens 2022 komen eraan, en dat betekent voor veel scholen en scholieren: tijd voor een goede eindexamen voorbereiding. Wij waren benieuwd wat jullie precies aan voorbereiding doen bij jullie op school, en wijdden er daarom deze maand een poll aan. De uitkomsten hiervan vind je in dit artikel!

In de maanden richting de eindexamens helpen we scholen en docenten graag goed op weg. Eerder deze maand publiceerden we daarom al een artikel over zeven essentiële tips waarmee jij jouw leerlingen kunt helpen slagen. Deze keer duiken we dieper in de cijfers om te zien of en hoe scholen momenteel hun leerlingen voorbereiden op de belangrijkste weken voor middelbare scholieren.

Wat hebben we gevonden?

Poll resultaten op LinkedIn: Eindexamentraining 2022

Ben je een trouwe volger van Roi Rigler, een van onze oprichters, dan weet je dat hij met enige regelmaat polls op LinkedIn publiceert met daarin onderzoeksvragen die gerelateerd zijn aan het onderwijs. Dit keer ging de poll over de eindexamens en hoe scholen ervoor zorgen dat leerlingen een goede voorbereiding kunnen treffen én vol zelfvertrouwen kunnen beginnen. 

Het meest opvallende resultaat van de poll is dat eenderde van de scholen nog niets aan voorbereiding doet, maar dat wel nodig vindt. Dit is belangrijk om te zien, omdat het voor scholen steeds makkelijker gemaakt wordt extra begeleiding te bieden door middel van de NPO-gelden. Hierover later meer. 

Opvallend is ook de reactie van Malon Hamoen-Giraldi, CEO van vertaalbureau Ludejo Languages. Zij geeft aan dat juist zelfvertrouwen een factor is waar meer aandacht voor mag of moet zijn. Zeker omdat er volwassenen zijn die de onzekerheid vanuit hun schooltijd nog altijd ervaren in hun verdere loopbaancarrière. 

Iedere school zou zijn leerlingen dus moeten voorzien van de juiste handvatten en middelen om de eindexamens zelfverzekerd te doorlopen. Maar waar te beginnen?

 

zelfvertrouwen is heel belangrijk voor eindexamens

Eindexamentraining vanuit het NPO 

Het afgelopen jaar heeft de overheid het Nationaal Programma Onderwijs gelanceerd. Dit om docenten en leerlingen tegemoet te komen voor de lastige tijden die de afgelopen twee jaar met zich meebrachten. Door die NPO-gelden is het nu voor scholen een stuk makkelijk geworden extra ondersteuning te realiseren, bijvoorbeeld in de vorm van extra docenten, maar ook in de vorm van eindexamentraining op school. 

Wat betekent dit voor jouw school? 

Grote kans dat jouw school via het NPO begeleiding en ondersteuning kan bieden aan eindexamenleerlingen. Zo kunnen leerlingen niet alleen geholpen worden bij vakinhoudelijke kennis, maar juist ook op sociaal-emotioneel vlak. Het punt dat Malon aankaartte, dat van zelfvertrouwen, is iets wat hiermee opgebouwd wordt. Die begeleiding is niet alleen van invloed op de eindexamenresultaten, maar helpt de leerling de rest van zijn of haar leven om te kunnen floreren. 

Wat kun je nu doen?

Wil je op korte termijn extra ondersteuning bieden op school, dan raden we aan te inventariseren of je school in aanmerking komt voor NPO-gelden. Daarnaast kan het handig zijn eens te kijken naar de menukaart van interventies, waarop alle mogelijkheden met het NPO vermeld staan. Zo kun je kijken waar de mogelijkheden voor jullie school liggen en daarmee de kansen voor jullie leerlingen. 

Conclusie 

Een leerling helpen vol zelfvertrouwen zijn of haar examens te maken, vraagt om meer dan alleen regulier onderwijs. Extra begeleiding in de vorm van examentraining op school, maar ook ondersteuning op het sociaal-emotioneel vlak kunnen de leerling laten floreren tijdens examens en in de verdere loopbaancarrière. Wil jij dit realiseren voor jouw leerlingen? Bekijk dan de mogelijkheden met het NPO, of vraag ons om advies voor een passende oplossing bij jullie op school. Onze adviseurs denken graag met jullie mee. 

Neem vrijblijvend contact op door te bellen naar onze expert Roi Rigler – +31 (0)6-18906393 of stuur ons een bericht en ontvang binnen 24 uur de informatie!