Vorige week besteedden we aandacht aan wat scholen nog van plan zijn te gaan doen met de verlenging van NPO-gelden. Deze week willen we daar wat dieper op ingaan, omdat we willen laten zien hoe je de Nationaal Programma Onderwijs menukaart effectief kunt inzetten. In deze blog vind je daarom vijf methoden om meer uit je onderwijs te halen door slim in te zetten op het programma. 

 

Het Nationaal Programma Onderwijs biedt scholen veel voordelen. Zo kunnen leerlingen beter begeleid worden en de onderwijs continuïteit gewaarborgd. Maar voor veel scholen komt het NPO ook met een aantal onzekerheden: hoe lang blijft de steun nog doorlopen? En stel dat de steun na twee jaar stopt, hoe kun je de interventies dan het effectiefst inzetten om er ook op lange termijn van te kunnen profiteren? Als schoolleider wil je natuurlijk vermijden dat je nu de investering doet, maar straks weer in moet leveren op kwaliteit of prestaties omdat het programma afloopt. 

Waar kun je dan het beste op inzetten? En hoe haal je het meeste uit je inzet? Bekijk onze vijf tips voor het effectief inzetten van je NPO-gelden hieronder.

5 x slim inzetten op Menukaart Nationaal Programma Onderwijs

 

  1. Werkplezier (behoud van eigen leerkrachten)
  2. Onderwijsverbetering
  3. Langere schooldag
  4. Zomerschool
  5. Digitale ondersteuning

Manier 1: focus op werkplezier 

Vorige week presenteerden wij de resultaten van onze poll. Met deze poll onderzochten we waar scholen de verlenging van NPO-gelden nog voor in wilden zetten. Uit de resultaten bleek dat slechts 15% van de stemmers van plan was de eigen medewerkers te professionaliseren. Zonde, want dit is een gemiste kans voor het bouwen van een sterk team. 

Het lerarentekort zet de leraren onder druk. Dat kan ten koste van het werkgeluk en -plezier van je medewerkers gaan. Zoals we in onze blog over werving en selectie in het onderwijs aankaartten, is het cruciaal om het eigen team tevreden te houden. Uiteindelijk is het zoeken, vinden en aannemen van een nieuw teamlid vele malen duurder en intensiever dan het behouden en onderhouden van een huidige medewerker. 

Met het NPO kun je huidige medewerkers de gelegenheid bieden zich verder te ontwikkelen, van time management cursussen tot aan het leren van een nieuwe didactische vaardigheid. Op die manier kan de leraar of lerares groeien in de huidige rol en op die manier meer plezier halen uit het werk. Door te werken aan de eigen vaardigheden en een stukje persoonlijke ontwikkeling toe te voegen, kan de medewerker meer uit zichzelf en zo meer uit de klas halen. 

Focus op werkplezier met NPO Menukaart

Manier 2: verbeter de kwaliteit van je onderwijs 

Door het lerarentekort, de drukte en dagelijkse gang van zaken, kan het zijn dat jouw team heel erg in het hier en nu blijft hangen. Hierdoor wordt het grotere plaatje over het hoofd gezien, en werken jullie samen niet meer toe naar een doel. Het wordt eerder een kwestie van overleven en kijken hoe je weer een nieuwe dag gezamenlijk door kunt komen. Het NOS vermeldde gister zelfs dat ook de onderwijskwaliteit- en continuïteit nu wel erg te lijden hebben onder het lerarentekort. 

Maar ben je teveel gefocust op vandaag en morgen, dan verlies je de lange termijn visie uit het oog. Dat, in combinatie met het lerarentekort, kan ervoor zorgen dat je onderwijskwaliteit drastisch afneemt. Met alle gevolgen van dien: leerlingen presteren slechter, de waardering van je school lijdt eronder en het vinden van nieuw personeel zal alleen maar lastiger worden.

Wil je lange termijn resultaat boeken en écht het verschil maken als werkgever, maar ook als onderwijsinstelling? Zet het Nationaal Programma Onderwijs dan in om te werken aan het verbeteren van die kwaliteit. Dat kun je natuurlijk op verschillende manieren doen, maar begint bij een plan en eindigt bij het vinden van de juiste mensen om dat plan te ondersteunen. Ontwikkel een sterke visie, en vind de juiste mensen die dagelijks uitdragen wat je voor ogen hebt. Zo werken jullie samen toe naar ijzersterk onderwijs. 

Manier 3: langere schooldagen 

Wil je leerlingen extra ondersteuning bieden om de stof beter tot zich te nemen? Ook, of misschien juist, doordat nu veel lessen uitvallen vanwege lerarentekort? Langere schooldagen door middel van ondersteuningsgroepen kunnen jouw leerlingen extra hulp bieden om de stof onder de knie te krijgen. Door zo’n groep aan te bieden kunnen leerlingen bovendien aan het werk om specifieke leerachterstanden weg te werken door te focussen op concrete doelen. 

Je kunt deze ondersteuningsgroepen op school op meerdere manieren aanbieden. Bijvoorbeeld door de inzet van een onderwijsondersteuner, of juist door een extra leerkracht. Maar de lessen kunnen ook gegeven worden door een bestaande leerkracht. Dat is afhankelijk van hoe jouw team momenteel opgebouwd is en in welke mate je last hebt van lesuitval. 

Of je nu huidige leraren wilt inzetten, of juist een extra ondersteuner wilt aannemen, in beide gevallen kun je dit goed via het NPO realiseren. Zorg in ieder geval dat de ondersteuner zijn of haar lessen goed afstemt met de huidige docent, zodat de lessen en ondersteuning goed op elkaar aansluiten. 

Online ondersteuning via het NPO

Manier 4: digitale ondersteuning 

Wil je voor het lange termijn resultaat gaan? Bied je leerlingen dan de mogelijkheid om digitale ondersteuning te krijgen. In dit geval gaat het om een eenmalige investering die je voor de jaren erna voor al je leerlingen in kunt zetten. 

Deze digitale, of online programma’s zijn een aanvulling op het lesprogramma en laten leerlingen spelenderwijs verder leren met de onderwerpen die in de klas aan bod komen. Op die manier kan je leerling thuis verder oefenen om de stof meer eigen te maken die in de les is behandeld. 

Dit soort oplossingen werken ook voor de lange termijn, omdat online programma’s jaar na jaar voor de verschillende leerlingen in te zetten zijn om hun kennis en vaardigheden bij te spijkeren. 

Manier 5: zomerschool 

Heb je er weleens aan gedacht om door de zomer heen lessen aan te bieden? Ook dit kan een uitstekende manier zijn om leerlingen dat extra zetje te geven om vol zelfvertrouwen aan het nieuwe jaar te beginnen. Zomer-, of vakantieschool, helpt leerlingen hun taal- of rekenachterstand wegwerken, maar is ook zeer geschikt voor de ontwikkeling van sociaal-emotioneel leren. 

We spraken onlangs over hoe het NPO kansengelijkheid kan bevorderen, dit is een van de manieren waarop je dat realiseert. De leraar die de zomerschool aanbiedt, kan leerlingen bijvoorbeeld meenemen op excursies of een museumbezoek. Zeker voor de leerlingen die normaal gesproken hier de kans niet voor krijgen, is dit een manier om de brede oriëntatie te ondersteunen. Op die manier geef je leerlingen de kans om een vliegende start te maken in het nieuwe schooljaar. 

Het organiseren van zomerschool brengt een investering in zich mee. Niet alleen qua NPO-geld, maar juist ook qua tijd. Met de juiste ondersteuning kun je dit ook voor jouw school realiseren om al je leerlingen waar mogelijk van gelijke kansen te voorzien. 

Zomerschool inzetten via het NPO

Genoeg in te zetten dus 

Ga je slim om met de NPO-gelden, dan kun je er je leerlingen en je school jarenlang van laten profiteren. Zo kun je aan de slag met zomerschool, langere lesdagen, werkplezier voor docenten, je onderwijskwaliteit en digitale ondersteuning. Maar er is nog veel meer te ontdekken. 

Benieuwd wat jouw school aan NPO-geld in kan zetten? Bij NPOnderwijs kun je via hun informatietool het bedrag per school inzien. Zo weet je precies wat je kunt besteden en waar jij jouw verbeterplan op kunt baseren voor de aankomende jaren. 

 

Ga vandaag nog aan de slag met de Nationaal Programma Onderwijs menukaart

Onderwijskwaliteit verbeteren voor jouw leerlingen? Bekijk dan de mogelijkheden met ABCopschool en het NPO, of vraag ons om advies voor een passende oplossing. Onze adviseurs denken graag met jullie mee. 

Neem vrijblijvend contact op door te bellen naar onze expert Roi Rigler – +31 (0)6-18906393 of stuur ons een bericht en ontvang binnen 24 uur de informatie!