Veel scholen hebben te lijden onder het lerarentekort. Maar tegelijkertijd zijn er ook scholen die de hulp die beschikbaar is, nog niet optimaal inzetten. Vorige week kon je al lezen welke mogelijkheden je hebt om je lerarentekort op te lossen. Deze keer zoomen we dieper in op de inzet van individuele begeleiding door studenten, en waarom dit eigenlijk een hele goede oplossing is voor extra ondersteuning in de klas.
Het lerarentekort drukt hard op scholen. Niet alleen docenten lijden daaronder, maar juist ook de leerlingen. Want hoe minder leraren, hoe groter de klassen en hoe minder aandacht voor iedere individuele leerling. Al met al stagneert de onderwijskwaliteit en ook de continuïteit. Onderaan de streep zien we dat veel meer leerlingen worstelen met hun schoolprestaties, resulterend in lage cijfers en leerlingen die zakken voor hun eindexamens.
Dat er te weinig leraren zijn is dus voelbaar in iedere laag van het onderwijs. Dat gegeven is er, maar wat zijn de oplossingen? Waar kun je als school op inzetten? En, misschien belangrijker nog, hoe ontzie je jouw huidige docententeam van verdere druk? Het antwoord voor jouw school ligt misschien wel bij studentenbegeleiders.
Wat zijn studentenbegeleiders?
Studentenbegeleiders zijn hbo- of wo-studenten die hun kennis en vaardigheden inzetten om basis- en middelbare scholieren te ondersteunen. Dit kan door middel van 1-op-1 begeleiding zijn, dus individuele begeleiding, maar het kan ook in de vorm van les in kleine groepjes.
Deze leerlingen hebben ooit zelf succesvol hun basis- en middelbare school doorlopen en kunnen leerlingen helpen bij het verbeteren van de taal-, reken- en spellingvaardigheden. Juist deze vakken hebben het zwaarst te lijden onder het lerarentekort.
Waarom zou je studenten inzetten voor individuele begeleiding?
Studenten zijn waardevoller en minder kostbaar dan andere vormen van individuele begeleiding. Waardevoller heeft te maken met het feit dat ze hbo- of wo-geschoold zijn en daardoor zichzelf bepaalde leerstrategieën eigen hebben gemaakt. Omdat ze deze vaardigheden zo goed onder de knie hebben, kunnen ze hiermee ook andere leerlingen goed ondersteunen. Bovendien zijn ze didactisch vaardig, ontzorgen ze leerkrachten, en staan ze dichtbij de belevingswereld van de leerling. Daar komt nog bij dat een student de leerlingen kan inspireren om hetzelfde studiepad te bewandelen en zo extra motiveren om hun best te doen op school.
De verminderde kostbaarheid zit hem in de inzet qua uren van de student. Gemiddeld kun je denken aan 24 uur per maand ondersteuning, waarbij 24 tot 30 leerlingen per week geholpen kunnen worden. Gemiddeld komen de kosten dan uit op 1428 euro per maand.
Wat is het verschil tussen onderwijsassistenten en studentenbegeleiders?
De meeste scholen zetten voor extra hulp in op onderwijsassistenten. Maar onze vergelijkingspagina maakt al duidelijk dat dit niet altijd de beste optie is voor iedere school. Zo moeten onderwijsassistenten eerst ingewerkt worden, zijn ze minder didactisch vaardig of flexibel en zijn ze ook niet geschikt om in te zetten voor leerstrategieën.
Onderwijsassistenten zijn echter wel geschikt om de lichtere taken over te nemen van een docent, zoals kopieerwerk, administratieve taken of surveilleren tijdens toetsen.
Weet je niet welke van de twee je moet inschakelen voor jouw school, kijk dan eerst bij de docenten waar de behoefte daadwerkelijk ligt. Moet er opgeschaald worden in leerstrategieën en vakkennis van taal, rekenen en spelling? Of zijn het juist de lichtere taken die overgenomen moeten worden van de docent om diens handen vrij te maken. In het eerste geval kies je voor een studentenbegeleider, in het tweede geval is het verstandig om een onderwijsassistent in de arm te nemen.
Zo zet je studentenbegeleiders in bij jou op school
Of je nu zelf je werving en selectie doet, of een derde partij aanhaakt om iemand voor je te vinden, het proces voor het aannemen van een studentenbegeleider ziet er altijd zo uit:
- Stel je vacature op: waar heb je hulp nodig? Wat is jullie wensenlijstje? En waar loopt je docent of het team momenteel op leeg? Zorg dat je dat meeneemt bij het opstellen van je vacature
- Plaats deze zelf, of laat deze plaatsen door een andere partij: zorg dat je jouw vacature op de juiste wijze verspreid om de juiste kandidaten aan te trekken. Of je dat nu zelf doet op gratis en betaalde vacaturebanken, of het door een derde partij laat doen, deze stap is onmisbaar voor de juiste kandidaten
Tip: universiteiten en hogescholen hebben vaak hun eigen vacaturebanken, kijk eens of je hier je vacature kunt plaatsen.
- Nodig de beste kandidaten uit: ga niet voor goed, maar ga voor de beste. Alleen op die manier krik je het onderwijsniveau weer omhoog op school. Selecteer uit je eigen lijst, of een aangeleverde lijst van je derde partij, de kandidaten die het meest aansluiten bij de behoefte van jullie school en nodig ze uit op gesprek
- Match & hire: heb je jouw ideale kandidaat gevonden? Dan kun je hem of haar een aanbod doen. Doe je dit via je derde partij, dan wordt deze stap geheel uit handen genomen. Doe je dit zelf, dan kun je op basis van de informatie uit dit stuk kijken wat je een passend aanbod vindt
Meer tips voor het werven en selecteren voor jouw school? Ontdek hier al onze tips en download de gratis gids.
Start vandaag nog met individuele begeleiding
In dit artikel heb je kunnen lezen waarom hbo- en wo-studenten zeer geschikt zijn als onderwijsondersteuners bij jou in de klas. Deze studenten hebben leerstrategieën voor taal, rekenen en spelling eigen gemaakt en kunnen vanwege hun kennis, maar ook de kosten, zeer goed ingezet worden om jouw docenten te ondersteunen en zo de onderwijskwaliteit te verbeteren.
Wil je direct beginnen maar is de capaciteit er niet om de vacature uit te zetten en te zoeken naar de juiste kandidaten? Besteed je werving en selectie dan uit. Wij kijken uiteraard graag met je mee naar de mogelijkheden.
Samen zetten we de leerling centraal
Jouw leerlingen én docenten weer centraal zetten? Bekijk dan de mogelijkheden met ABCopschool en het NPO, of vraag ons om advies voor een passende oplossing. Onze adviseurs denken graag met jullie mee.
Neem vrijblijvend contact op door te bellen naar onze expert Roi Rigler – +31 (0)6-18906393 of stuur ons een bericht en ontvang binnen 24 uur de informatie!