ABCopschool op RTV Utrecht
In het ochtendprogramma Utrecht is Wakker van RTV Utrecht, interviewde radio DJ Bob van Beeten oprichter Roï Rigler over de bijlessen van ABCopschool en dochteronderneming abcbijles. Met het oog op de eindexamens die eraan komen voor veel leerlingen. Zelf het hele interview luisteren? Dat kan hier
Het interview
Jullie bieden jaarlijks duizenden scholieren bijles aan in onder meer Utrecht en Amersfoort. Ik kan mij voorstellen dat het nu drukke tijden zijn voor jullie?
Ja, je ziet zeker de afgelopen periode van thuisonderwijs en scholensluitingen dat er veel vraag is naar bijlessen. Enerzijds vanuit bezorgde ouders en anderzijds vanuit scholen. Door het NPO is het mogelijk voor scholen om extra bijlessen en examentraining aan te bieden op locatie van de school.
Is er dan sprake van grote achterstand bij scholieren en studenten die examen moeten doen?
Daar zijn de meningen over verdeeld. Je zou het achterstanden kunnen noemen, wij noemen het zelf vertragingen. Het verschilt vaak per leerling en het gaat dus om individuele situaties. Sommige leerlingen hebben op het gebied van zelfvertrouwen een klap opgelopen en andere leerlingen juist op vakinhoudelijk niveau.
Wat zijn de voordelen van bijlessen krijgen?
Door individuele begeleiding en begeleiding in kleine groepjes kan je echt maatwerk en persoonlijke aandacht bieden. Je merkt dat door dat extra duwtje in de rug de leerling vaak weer zelfstandig verder kan. Dus naast verbeterde leerprestaties zitten leerlingen lekkerder in hun vel.
Meer informatie over het vergroten van het zelfvertrouwen van leerlingen voor de eindexamens? Lees dan onze blog Zo geef je jouw examenleerlingen meer zelfvertrouwen!
Merk je een verschil met twee jaar geleden (corona) en nu met het geven van bijles? Moet je daar anders op inspelen?
Ja, je ziet met name wel dat leerlingen veerkrachtig zijn en dat is ook iets dat het onderwijs wel aangeeft. Je ziet vooral op sociaal-emotioneel gebied dat veel leerlingen een klap hebben gehad, maar ook veel scholen waarmee wij samenwerken vanuit ABCopschool zetten in op de sociaal-emotionele ontwikkeling. Denk aan sportactiviteiten of culturele activiteiten die vaak in combinatie met examentraining, bijles of huiswerkbegeleiding worden aangeboden.
Welk vak blijft het meest moeilijk? Met welk vak lopen leerlingen vaak de meeste achterstanden op?
Wiskunde blijft met name aan kop en Engels komt ook veel voor. Dus dat blijven de vakken waar leerlingen vaak toch een extra boost voor nodig hebben. Eigenlijk kan het heel erg variëren, maar dat zijn wel de voornaamste vakken.
Nu nog even over de kosten hiervoor, kunnen alleen ouders die hiervoor de portemonnee kunnen trekken bij jullie terecht? Ik bedoel is het betaalbaar, want dat is natuurlijk ook een punt?
Ja dat is zeker een punt. Het programma vanuit de overheid, het Nationaal Programma Onderwijs, is met twee schooljaren verlengd. Dus de komende drie schooljaren geldt dit nog. Dat maakt het ook mogelijk voor scholen om dus op locatie huiswerkbegeleiding, bijles en andere diensten aan te bieden. Dit zorgt ervoor dat ook andere leerlingen hier gebruik van kunnen maken wat ook weer de kansengelijkheid bevordert. Dus de scholen bekostigen dat als dat vanuit de school wordt georganiseerd. Uiteraard is het ook mogelijk om voor ouders om dat zelfstandig te bekostigen en dan moet je bijvoorbeeld denken aan begeleiding op locatie van een huiswerkinstituut of aan huis.
Willen weten wat er veranderd met betrekking tot het NPO en wat je de komende tijd kan verwachten? Lees dan de blog Nationaal Programma Onderwijs met 2 jaar verlengd!
Is het te laat om nu nog te gaan beginnen met leren voor de examens?
Het is zeker niet aan te raden. Het is dus goed om een duidelijke planning aan te houden en de stof in blokjes op te hakken. Regelmatig pauzes in te lassen, te gaan sporten en voldoende slaap te pakken. Eigenlijk een beetje de standaardtips en wel belangrijk om tot het gewenste resultaat te komen!
Wij gaan uiteindelijk bij ABCopschool voor leergroei en iedere leerling doet dat op zijn eigen tempo en niveau. Dat moeten we vooral ook stimuleren en met het oog op het welzijn van leerlingen. Zeker in deze periode.
Zelf het hele interview luisteren? Dat kan hier