Wil je jouw leerlingen actief betrokken houden? Bewegend leren, oftewel lichamelijke beweging tijdens de les, is een effectieve methode om leerlingen bij de les en gemotiveerd te houden. Wat is bewegend leren? Waarom zou je het inzetten? En hoe kun je het toepassen bij jou op school? Dat lees je in deze blog. 

 

Verschillende onderzoeken hebben de afgelopen jaren laten zien dat de betrokkenheid van leerlingen belemmerd kan worden, op het moment dat zij enkel les krijgen vanachter een bureau. De afgelopen jaren kwam daar ook nog het thuisonderwijs bij met lessen achter een scherm. Door beweging in je lessen te verwerken, help je niet alleen de motivatie van je leerlingen maar ook hun leervermogen op gang. En dat kan al door slechts kleine bewegingen te verwerken in je lessen. 

 

Wat is bewegend leren? 

Bewegend leren is een leermethode die inzet op beweging gedurende de lesdag om zo beter gefocust de stof op te nemen. Het helpt leerlingen om hun lichaam en hersenen nieuwe energie te geven, waardoor ze zich beter kunnen concentreren. Zo komt beweging de schoolprestaties tijdens de schooldag ten goede en verbetert het gedrag. 

 

Vier manieren waarop je bewegend leren kunt toepassen op school

Jouw leerlingen laten profiteren van deze leermethode kan al met kleine bewegingen. Je hoeft het daarom niet al te lastig te maken om jouw leerlingen hun leerprestaties te laten verbeteren. Hieronder vind je vier voorbeelden van bewegend leren die jij in je aankomende les al kunt toepassen. 

Manier 1: gebaren en bewegingen 

Een van de makkelijkste manieren om bewegend leren toe te passen is beweging toevoegen aan bepaalde woorden of concepten. Stel, je geeft een les aardrijkskunde, kijk dan eens of je begrippen kunt uitleggen door middel van handgebaren die je jouw leerlingen kunt leren. 

Neem het begrip ‘erosie’. Als je dit uit wilt leggen kun je met een hand een golvende beweging maken die de beweging van sediment van de ene plaats naar de andere voorstelt. Elke keer dat leerlingen het woord zeggen, is dat in combinatie met de beweging. Door het verband te leggen tussen het woord en het gebaar, helpt het de leerlingen hun woordenschat te verbeteren. 

Of laat leerlingen antwoorden met een beweging. Zo kun je een stelling voorleggen waar ze het eens of oneens mee zijn, wat ze vervolgens kunnen aangeven met een duim omhoog of duim omlaag. Je kunt ook je leerlingen laten stemmen bij een vraag door hen naar een van de vier hoeken van het leslokaal te laten lopen. Op die manier bewegen de leerlingen niet alleen, maar kunnen leerkrachten ook de keuze van leerlingen beoordelen en meten. 

Bewegend en spelend leren

Manier 2: zingen en dansen 

Onderdeel van jullie lesprogramma is als het goed is ook muziek. Dit kun je natuurlijk gemakkelijk koppelen aan dansen in de klas. Zingen vereist de beweging van mond en lippen. Voeg een dans toe aan het liedje en je hebt het hele lichaam actief betrokken, van de hersenen tot de tenen aan je voeten! Zo creëer je de ideale gelegenheid om het leren van een liedje te koppelen aan specifieke bewegingen. Begin bijvoorbeeld al met ‘hoofd, schouders, knieën, tenen’ gecombineerd met een dansje voor de jongsten. 

Kun je geen liedje vinden om te oefenen in je klas? Kijk dan of je met je klas zelf een liedje kunt maken. Ook meteen een perfecte gelegenheid om rijmen en de woordenschat te oefenen. 

Manier 3: lopen en praten 

Een derde manier om bewegend leren in de klas toe te passen is door leerlingen te laten lopen en praten. Je geeft je leerlingen een idee of vraag mee om over te praten. Hun ideeën delen ze vervolgens al wandelend door de klas met elkaar. 

Naast dat leerlingen bewegen, brengen ze tijd door met klasgenoten en kunnen ze vast nadenken over hun plannen voordat ze het delen met de hele klas. 

Lopen en praten op deze manier kan natuurlijk ook buiten het klaslokaal. Maar let er bij beide locaties op dat de leerlingen voldoende ruimte krijgen en elkaar niet teveel afleiden. Zo voorkom je wanorde in de klas.

Manier 4: drama 

Drama biedt de perfecte gelegenheid om bewegend leren toe te passen. Leerlingen kunnen door middel van beweging scènes uitbeelden. Denk bijvoorbeeld aan een geschiedenisles, waarin leerlingen kleine groepjes kunnen vormen waarbij op dramatische wijze de oorzaak van een gebeurtenis uitgebeeld kan worden. 

Of kijk naar taallessen waarin leerlingen scènes naspelen die een keerpunt in een fictie- of non-fictieboek uitbeelden, zoals een moment waarop iemand voor een obstakel komt te staan en moeite heeft om dit te overwinnen. 

Meer naar buiten tegen stress op school

Start vandaag nog met bewegend leren 

Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen, zitten er veel voordelen aan bewegend leren. Heb je bewegend leren nog niet eerder toegepast tijdens je lessen? Begin dan klein. Laat je leerlingen opstaan van hun tafels en zich uitrekken. Speel een spelletje met beweging of laat je leerlingen door de gang of over het schoolplein wandelen. 

De bedoeling hierbij is dat je jouw leerlingen leidt en begeleidt en ze niet zomaar los laat of ze als gekken door de klas laat rennen. Juist dat laatste is de reden waarom veel leraren niet met bewegend leren aan de slag gaan. Maar effectieve beweging in de klas is niet chaotisch en hoeft ook zeker niet ongestructureerd te zijn.

Bewegend leren zet in op het directe verband tussen fysieke beweging en de aandacht, het geheugen en het leervermogen van leerlingen. Daarnaast is het een van de meest effectieve manieren om de houding te verbeteren, aan het geheugen te werken en leerlingen beter te laten focussen, puur en alleen door ze te laten deelnemen aan eenvoudige bewegingsactiviteiten. 

Kortom, begin klein en gebruik effectieve strategieën om je leerlingen direct in beweging te krijgen. Ieder begin is iets, en je zult er ongetwijfeld positieve resultaten van zien bij je leerlingen. Succes!

 

Verbeter de onderwijskwaliteit voor jouw leerlingen 

Onderwijskwaliteit verbeteren voor jouw leerlingen? Bekijk dan de mogelijkheden met ABCopschool en het NPO, of vraag ons om advies voor een passende oplossing. Onze adviseurs denken graag met jullie mee. 

Neem vrijblijvend contact op door te bellen naar onze expert Roi Rigler – +31 (0)6-18906393 of stuur ons een bericht en ontvang binnen 24 uur de informatie!