De Kleuterklas 

Kleuters leren door te spelen en te ontdekken. Een rijk aanbod aan materiaal en een speelrijke omgeving helpen daarbij. Zo kunnen de zintuigen van kleuters optimaal geprikkeld worden. Onderzoekers hebben aanbevelingen gedaan op dit vlak. dit zijn enkele nuttige aanbevelingen voor jou als kleuterjuf- of meester: 

Tip van de dag: op zoek naar bewegend leren materialen voor jouw leerlingen? Kijk dan eens naar de basisschoolboeken van Fluitend Leren (www.fluitendleren.nl).

 

  • Spelobservaties: Het is aan te bevelen om als leraar van een kleuterklas zo nu en dan ruimte in de agenda te maken om de kleuters te observeren tijdens het spelen in bijvoorbeeld de speelhoek. Welke materialen worden het meest naar gegrepen? Hier kan vervolgens bij de aanschaf van materiaal rekening mee worden gehouden. 

 

  • Denk na over de inrichting van de speelhoek: als leraar van een kleuterklas ben je regisseur over het spel dat kinderen spelen. Het doel is om kleuters door middel van spel dingen te leren. Het is volgens de onderzoekers goed om na te denken over het doel dat je als leraar wilt bereiken met de speelhoek en welk gedrag je wilt ´uitlokken´.

 

  • De buitenruimte optimaal benutten: Het is goed om in de buitenruimte spelvormen die binnen zijn toegepast, voort te zetten. Denk als leraar ook na welke materialen je zowel binnen als buiten kunt gebruiken.

 

  • Interesses ontdekken: Vaak wordt er gewerkt met een bepaald thema. Soms is het ook goed om eens zonder een thema te werken. Analyseer wat voor soort spellen de kleuters zelf ontwikkelen. 

 

  • De klas op kleuterhoogte: Letterlijk kijken vanuit het perspectief van de kleuter kan verhelderende inzichten opleveren. Is de ruimte niet te overdonderend en druk voor een kleuter? Het is goed om rustige elementen zoals planten toe te voegen aan de inrichting. 

 

 

Extra instructies op jouw school?

Extra instructies aanbieden op school? Bekijk dan de mogelijkheden met ABCopschool en het NPO, of vraag ons om advies voor een passende oplossing. Onze adviseurs denken graag met je mee.

Neem vrijblijvend contact op door te bellen naar onze expert Roï Rigler – +31 (0)6-18906393 of stuur ons een bericht en ontvang binnen 24 uur de informatie!